Accesul la apă potabilă sigură este un drept al omului. Este indispensabil unei vieți sănătoase, demne și productive. Cu toate acestea, o proporție semnificativă a populației globale nu se poate bucura de acest drept al omului.
Scopul acestei analize aprofundate este de a lua în considerare impactul activității agricole și industriei pe scară largă asupra realizării progresive a dreptului omului la apă potabilă. În special, se analizează modul în care Uniunea Europeană și Parlamentul European pot sprijini mai bine țările din afara UE pentru realizarea acestui drept al omului. Statele și întreprinderile au obligații și responsabilități față de cetățeni de a asigura apă potabilă sigură. Cu toate acestea, îndeplinirea acestor obligații și responsabilități este în conflict cu utilizările concurente ale apei și cu considerentele economice și este afectată de medii favorabile și dinamica puterii slabe. Realizarea dreptului omului la apă potabilă trebuie luată în considerare în contextul compromisurilor care apar din legătura apă-aliment-energie în care utilizarea apei într-un sector poate avea impact asupra altora.
Apa virtuală încorporată în comerțul cu bunuri agricole demonstrează că cererea de alimente poate afecta disponibilitatea locală a apei, punând provocări pentru asigurarea dreptului omului la apă potabilă în aceste locuri. Bunele practici existente se concentrează pe o mai bună recunoaștere a obligațiilor și responsabilităților printr-o abordare bazată pe drepturile omului, evaluări îmbunătățite ale impactului, implicare sporită a părților interesate și mecanisme de due diligence. Există oportunități pentru UE de a extinde discuția cu privire la dreptul omului la apă potabilă cu alte drepturi interconectate, observând impactul complex și integrat al resurselor de apă.
Schimbă-ți apa, schimbă-ți viața!