Selectează o Pagină

Pentru consumarea fructelor și legumelor în starea lor crudă se recomandă spălarea atentă și îndepărtarea cojilor pentru evitarea contactului cu substanțe nocive. Nu există reguli precise, iar recomandările publice se bat de multe ori cap în cap, tocmai din acest motiv, apa Kangen este modul cel mai eficient pentru eliminarea pesticidelor și erbicidelor.

De ce este importantă spălarea corectă

Spălarea corectă este importantă din două motive: primul ca să se evite toxiinfecțiile al doilea, ca să nu fie ingerate pesticide și fungicide, care pot dăuna   sănătăţii. Vorbim de spălare și igienizare contra pesticidelor, şi de dezinfectare, contra agenţilor patogeni, dar pentru ca riscul să fie cât mai mic este nevoie de atenție la toți de unde sunt cumpărate, unde/cum sunt consumate dar şi conservate. 

Cu ce se spală fructele și legumele

Tradiționalele metode de spălare precum apă cu bicarbonat de sodiu, sare sau oțet încă se mai practică, dar mai rapidă, sigură și fără miros este folosirea apei Kagen puternic alcalină.

Este total nerecomandat ca imediat ce te-ai întors de la cumpărături să clătești un măr și să îl mănânci. E adevărat că au exista timpuri când mărul era luat din copac și mâncat fără griji, însă acum gradul de poluare și diversitatea pesticidelor au depășit așteptările. Odată ce riscurile au crescut, au crescut și măsurile de protecție ceea ce presupune adaptarea comportamentului legat de igiena alimentară.

E important să fie cunoscută proveniența, prospețimea sau dacă sunt în punctul optim de coacere. Apoi, este total nerecomandată conservarea lor în plastic, în frigider sau în afara frigiderului. Este recomandat să ne spălăm bine pe mâini înainte de a atinge fructele și legumele, la fel și după. Este nevoie şi de igiena suprafețelor cu care vin în contact. La fel de important, părțile deteriorate trebuie eliminate, acolo se adună cele mai multe bacterii potențial patogene.  Părțile care nu se consumă, cojile, extremitățile trebuie spălate la fel ca tot restul.

Controversele din recomandări

Ar mai fi de spus legat de acest subiect că la începutul epidemiei actuale cu coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut o recomandare care a generat polemici. Și anume, că nu este nevoie ca fructele și legumele să fie dezinfectate pentru că nu există dovezi de transmitere a noului virus prin alimente. Un alt argument era că noul virus nu rezistă peste 70°C, adică gătind. A fost considerată o declarație mai degrabă de oportunitate, menită să nu alimenteze panica din acel moment. Criticii OMS au argumentat că dacă s-a demonstrat că virusul rezistă mult timp pe suprafețe și este și rezistent la apă, atunci nu este exclus să rămână și pe suprafață fructelor și legumelor. De altfel, declarația a dispărut între timp de pe site-ul OMS.

Normele igienico-sanitare din industria HORECA recomandă dezinfectarea fructelor și legumelor. Iar dat fiind drumul tot mai lung de la producător la consumator, putem consuma legume și fructe crude în siguranță respectând aceste norme și la nivel familial. 

Cu alte cuvinte, rămâne valabil faptul că orice măsură e binevenită în fiecare etapă, de la producție la consumatorul final, dacă poate garanta o siguranță sporită a alimentelor.

    Schimbă-ți apa, schimbă-ți viața!