De multe ori oamenii caută nutrienți/vitamine în farmacie, suplimente alimentare, dar uită de fapt de importanța fructelor și legumelor din alimentație. Acum că primăvara a sosit ar prinde bine o recapitulare a ceea ce înseamnă plan alimentar, așa că azi povestim despre fructe.
Fructele au o importanță uriașă în organism iar ele trebuie să facă parte din meniul zilnic. Consumul de fructe are numeroase beneficii pentru sănătate, reducând riscul bolilor cronice. Fructele oferă nutrienți vitali organismului, ajutându-l să se mențină mereu în formă. Atunci când compui un meniu zilnic și facem lista de cumpărături, trebuie să avem în vedere importanța fructelor în alimentație.
Să nu treacă nici măcar o zi fără fructe
Aceasta ar trebui să fie regula la baza oricărui meniu, dar bineînțeles în limitele calorice permise deoarece sunt fructe cu exces de zaharuri. Se recomandă consumul fructelor de sezon și iarna fructele uscate .
Beneficiile fructelor pentru sănătate
Fructele au numeroase beneficii pentru sănătate. O dietă bogată în fructe ca parte a unui stil de viață sănătos este începutul unei schimbări în bine. Fructele sunt în sine niște alimente-minune, conțin mulți nutrienți și puține calorii. Consumul de fructe poate reduce riscul bolilor de inima și protejează organismul în fața dezvoltării unor forme de cancer. Și, mai mult decât atât, fructele conțin fibre, astfel reducând riscul dezvoltării diabetului de tip 1 si tip 2. Bogate în potasiu, ajută la scăderea tensiunii arteriale și ajută funcțiile rinichilor, eliminând din start formarea pietrelor la rinichi. Fructele au o mare importanță atât în alimentație, cât și pentru sănătate, ajutând articulațiile, prevenind osteoporoza, ajutând la menținerea unei greutăți stabile. Fructele vin la pachet cu numeroși nutrienți. Majoritatea fructelor au un conținut scăzut în sodiu, calorii și nu influențează colesterolul; sunt o sursă esențială de nutrienți ca: potasiu, fibre dietetice, vitamina C, acid folic. Fructele care conțin potasiu sunt: bananele, prunele, caisele și piersicile uscate, pepenele galben. Vitamina C are un rol important în regenerarea țesuturilor, vindecarea rănilor, sănătatea dinților și a gingiilor, face tenul luminos. Acidul folic ajută organismul la formarea celulelor roșii, de aceea este recomandat femeilor care vor să facă un copil. Alimentația sănătoasă face parte dintr-un stil de viață echilibrat, iar în acest caz importanța fructelor este majoră. Fructele sunt esențiale pentru dietă, deoarece au un conținut ridicat de vitamine, minerale, carbohidrați și fibre.
Cum să integrezi cât mai multe fructe în dietă
– Nu uita importanța fructelor din alimentație. Consumându-le zilnic, reușești să câștigi o greutate optimă și o siluetă de vis. Nutriționiștii recomandă să combinăm fructele pentru a consuma mai mulți nutrienți; de exemplu, un măr are un conținut ridicat de fibre, dar scăzut de vitamina C, dar adăugând în salata de fructe o portocală și câteva căpșuni, obținem mai multă vitamina C în porția zilnică.
– Să consumi măcar cinci porții de fructe și legume pe zi. Un pahar de suc de fructe înseamnă o porție, dar nu se recomandă să bem cinci pahare de suc, chiar dacă este proaspăt, deoarece înseamnă prea mult zahăr eliberat deodată în sânge. În timp, consumul excesiv de suc de fructe îngrașă.
– Să mânci mai multe fructe la micul dejun. Adăugând felii de banană la cereale dimineața sau fructe uscate în terciul de ovăz ori, pur și simplu să consumăm o salată de fructe (afine și zmeură, bogate în antioxidanți), purtăm cu noi un scut în procesul de îmbătrânire naturală a pielii, dar ne protejăm și de efectele nocive ale soarelui.
– Să iei cât mai des o gustare din fructe; când ești grăbit, fructele înlocuiesc cu succes gustările clasice: aperitive, biscuiți, prăjituri, ciocolată, covrigei și altele pentru ronțăit. Gustările pe care le găsești ambalate de-a gata în comerț vin la pachet cu prea multă sare, grăsimi și zahăr, substanțe care, consumate îndelung, duc la probleme digestive.
– Ia un fruct cu tine în mașină, în geantă sau la birou, pentru a-l mânca atunci când te ia foamea sau când ai poftă de mâncăruri nesănătoase, înainte de prânz sau după-amiaza.
Specialiștii recomandă mare atenție la produsele care conțin fructe, deserturile congelate sau semi-preparate cu fructe – acestea conțin adesea multe grăsimi, zaharuri sau conservanți. Compoturile de casă sunt în regulă, dar cele din comerț sau fructele din conserve sunt păstrate de obicei într-un sirop ce conține mult prea mult zahăr.
– Cel mai indicat este să mânci în fiecare dimineață fructul preferat, la 20 de minute după ce ne trezim, deoarece în timpul celor opt ore de somn stomacul începe să transmită senzația de foame.
Fructele ne hidratează corpul și ne oferă carbohidrați buni, care ne țin în priză metabolismul pentru întreaga zi. Fructele au un rol important în alimentație. Deși, piramida lui Maslow le plasează spre vârful nevoilor nutriționale, prioritățile și stilul de viață s-au schimbat. În secolul trecut, activitatea fizică era mult mai intensă și făcea parte din stilul de viață comun, munca însemnând mult efort fizic, organismul având nevoie de o mai mare cantitate de proteine, carbohidrați și grăsimi. În zilele noastre, când de cele mai multe ori efortul se face de pe scaun, de la birou, trebuie să ne hrănim eficient, cu alimente energizante, dar care au un conținut caloric redus, cum sunt fructele. Deci, piramida lui Maslow se schimbă, iar fructele își ocupă locul binemeritat. Astfel, importanța fructelor în alimentație s-a schimbat în ultimii ani, fructele devenind o resursă în alimentația viitorului.
Schimbă-ți apa, schimbă-ți viața!