Selectează o Pagină

Cu siguranță ai experimentat măcar o dată în viață o mâncare neașteptat de iute care ți-a părut imposibil de mâncat. Simți că efectiv „îți ia gura foc” iar primul instinct este de a „stinge” această senzație de iuțeală cu apă. Cercetătorii au arătat că indiferent de cantitate de apă problema nu se ameliorează, ba chiar intensifică senzația de durere.

Compusul chimic din mâncarea iute

Ardeii iuţi au în componență o substanță chimică care realizează o legătură cu receptorii de durere de pe limbă. În acest caz, laptele pare să fie cel mai mai eficient remediu pentru diminuarea durerii. Când capsaicina se leagă de aceşti receptori, ei trimit, la rândul lor, semnale neuronale către creier, spunându-i că am mâncat ceva ce nu ar fi trebuit. Aceste semnale declanşează anumite reacţii, cum ar fi lacrimile sau eliminarea unui lichid din nas, precum şi un sentiment intens de căldură, iar toate acestea stimulează senzaţia de sete. Aceste răspunsuri au menirea să expulzeze capsaicina din organism. Îți sunt cunoscute toate aceste senzații?

Cum se „stinge” usturimea

Este recomandat să se “stingă” această stare de arsură cu… lapte. Capsaicina are o terminaţie lungă de hidrocarburi, ceea ce înseamnă că o astfel de moleculă non-polară se poate dizolva în alte substanţe non-polare.

Substanţele polare, una dintre ele fiind apa, nu sunt recomandate a se consuma în cazul în care am muşcat dintr-un ardei, fiindcă apa va răspândi capsaicina în gură, intensificând durerea. Pe când produsul lactat, care conţine molecule nepolare, va dizolva capsaicină, oferind ajutor.

*Persoanele vegane pot consuma lapte de soia sau oricare altă varietate preferată.

Nu uita, apa nu va face altceva decât să intensifice senzația de durere după mâncarea picantă, iar laptele o va ameliora instantaneu.

Schimbă-ți apa, schimbă-ți viața!