Selectează o Pagină

Știai că fiecare picătură de apă de pe pământ există de fapt de acum miliarde de ani? Apa din oceane, râuri, calote glaciare, nori de furtună și chiar și din interiorul nostru a traversat planeta în mod continuu de când a sosit prima dată.

Potrivit studiilor geochimice, se spunea că apa a ajuns pe pământ cu asteroizi din spațiu. Moleculele care alcătuiesc apa au fost într-o călătorie incredibilă, probabil de milioane de ani, înainte de a ajunge pe planeta noastră. Și în timp ce apa este un aspect atât de familiar al lumii noastre, corpuri mai mari s-au format la sute de milioane de ani după formarea planetei.

Deci, în afară de ideea că toate picăturile de apă pe care le-am întâlnit au fost în interiorul oceanelor și dinozaurilor – ce altceva face apa atât de specială? Încălcarea tuturor regulilor În primul rând, apa pur și simplu nu respectă regulile „normale” ale chimiei. Având în vedere proprietățile machiajului său, apa ar trebui să existe sub formă de gaz. O moleculă de apă este formată din doi atomi foarte ușori – hidrogen și oxigen. În condițiile ambientale de pe suprafața pământului (temperatură și presiune), această moleculă ar trebui să fie un gaz.

De exemplu, hidrogenul sulfurat este un gaz chiar dacă are greutatea moleculară de două ori mai mare decât apa.

Despre îngheț și plutire

Un alt lucru ciudat despre apă este că atunci când îngheață, se dilată. Majoritatea substanțelor se micșorează atunci când se transformă dintr-un lichid într-un solid, deoarece moleculele se împachetează mai dens. Gândește-te la ce se întâmplă când umpli o tavă cu gheață cu apă. În dimineața următoare, gheața iese peste marginea tăvii. Pe deasupra, apa înghețată plutește. Ce se întâmplă când arunci orice alt solid într-un lichid?

Se scufundă

Acest fenomen se numește legături de hidrogen și apare atunci când capetele polare cu sarcini opuse ale moleculelor de apă se atrag către alte molecule de apă. Legătura nu este puternică totuși și poate fi ruptă prin încălzirea solidului la 0 grade Celsius.

Apă înghețată, rece sau fierbinte

S-ar putea să fi observat la un moment dat că apa fierbinte îngheață mai repede decât apa rece. Acesta este cunoscut sub numele de efectul Mpemba. De sute de ani, oamenii de știință și matematicienii au încercat să descopere acest lucru – dar abia în 2013 a apărut ceva. Un asistent de cercetare de la Universitatea din Zagreb susține că curenții de convecție din apa caldă o fac să se răcească mai rapid.

Gravitația

Ceea ce urcă, trebuie să coboare. Dar nu neapărat cu apă. Moleculele de apă pot pluti în sus împotriva forței gravitației. Acest proces se numește acțiune capilară.

    Schimbă-ți apa, schimbă-ți viața!